Volumul “Pedepsiți prin recompense” de Alfie Kohn

succede bestseller-ului “Parenting necondiționat” din colecția “Cărțile părinților”

București, 7 noiembrie 2014. Multi Media Est Publishing lansează “Pedepsiți prin recompense” de Alfie Kohn, un nou titlu care are potențialul de a atinge și a depăși succesul înregistrat de volumul “Parenting necondiționat”, apărut anul trecut tot în colecția “Cărțile părinților” la aceeași editură.

“Pedepsiți prin recompense”, cartea care l-a consacrat pe Alfie Kohn la nivel mondial, reunește multe studii relevante si se adresează nu doar părinților, ci și specialiștilor în psihologie și educație, angajaților și angajatorilor.

“Incomod și extrem de bine argumentat, acest titlu pune degetul pe un punct nevralgic al societății de astăzi: erodarea motivației intrisenci prin folosirea de recompense, laude, note ș.a.m.d. O lectură incomodă, recomandăm <Pedepsiți prin recompense> tuturor celor care au curajul să chestioneze normele din grădinițe, școli, universități sau de la locul de muncă, dar mai ales părinților care astăzi îi educă pe adulții de mâine”, a spus Despina Bădescu, redactor-șef al platformei www.totuldespremame.ro.

“Pedepsiți prin recompense” este o carte de 440 de pagini, structurată în trei părți – prima este o argumentație împotriva recompenselor (motivele pentru care recompensele eșuează, problema laudei), a doua pune sub lupă efectele recompenselor (plata în funcție de performanță, momeli pentru învățare în sălile de clasă, de ce behaviorismul nu ajută copiii să devină oameni buni), iar a treia oferă o privire dincolo de recompense, invitându-ne să descoperim sursa reală a motivației.

Pedepsele și recompensele sunt două fațete ale aceleiași monede, spune autorul, ambele având efect pe termen scurt. Se impune, susține Alfie Kohn, găsirea unei alternative la aceste două moduri de a controla și de a manipula oamenii.

“<Pedepsiţi prin recompense> este o carte pentru orice persoană care vrea să contribuie la sisteme – fie ele familii, comunităţi, organizaţii, instituţii de învăţământ – bazate pe valori profunde, în care cei ce fac parte din sistemele respective să acţioneze motivaţi de dorinţa de a contribui şi de satisfacţia pe care le-o oferă activitatea pe care o întreprind. Este o invitaţie de a ne gândi la efectele pe termen lung ale recompenselor exterioare, în ciuda aparentei lor eficienţe pe termen scurt”, a explicat Monica Reu, președintele Asociației pentru Comunicare Nonviolentă.

“Cu toţii am auzit despre cazuri în care un cadru didactic favorizează elevii ai cărui părinţi cotizează mai mult sau situații când un medic nu se uită la pacient decât dacă familia şi-a arătat disponibilitatea de a băga adânc mâna în buzunar, invocând scuza că . Rareori vedem acestea ca pe efecte pe termen lung ale sistemului pedeapsă/recompensă atât de prezent în jurul nostru. Un adevăr cu care ne confruntăm în fiecare zi este acesta: cu cât oamenii sunt mai instruiţi să răspundă la moduri extrinseci de motivare, cu atât motivaţia interioară scade”, a completat Monica Reu, care este și curatorul Conferințelor lui Alfie Kohn în România.

Experiența lecturii acestei cărți este revelatoare pentru orice cititor care dorește să înteleagă profund natura umană. “Înainte de a ajunge la soluții și rețete, Alfie Kohn ne propune întrebări pe care eu însămi rareori le-am formulat, referitor la preconcepții, idei sau chiar dogme care sunt atât de puternic înrădăcinate încât am uitat că peste tot, miezul cunoașterii este de fapt acest miraculos semn al întrebării. Oare așa este? Oare doar așa se poate? Chiar funcționăm doar împinși de pedepse și momiți de recompense?
Cartea Pedepsiți prin recompense ne propune o revenire asupra conceptului de natură umană, în primul rând, prin prisma bunului simț și a respectului față de semeni”, a punctat Elena Irimia, traducătorul acestei cărți.

“Pedepsiți prin recompense” (Punished by Rewards) a fost tradusă în multe limbi și apreciată în toate colțurile lumii. Los Angeles Times titrează despre această carte: “Kohn susține că recompensele distrug dorința oamenilor de a face tot ce pot mai bine. Îşi argumentează critica practicilor noastre motivaționale cu dovezi solide, exhaustive. ”

În România, “Pedepsiți prin recompense” și “Parenting necondiționat” sunt disponibile pentru vânzare pe www.shop.totuldespremame.ro și în rețeaua de librării Humanitas.
###
Mulțumim Henkel România (care are în portofoliu pachetul complet dezvoltat pentru protejarea pielii sensibile și alergice a întregii familii – Pur Balsam Sensitive, Persil Sensitive și Silan Sensitive – cu certificare de calitate de la Centrul European pentru Dezvoltarea Alergiilor) pentru paticiparea la acest proiect editorial.

Despre TOTUL DESPRE MAME:

Platforma TOTUL DESPRE MAME pune la dispoziția părinților și a tuturor celor interesați de creșterea și îngrijirea copiilor informații de cea mai bună calitate din sfera parentingului. Pe TOTUL DESPRE MAME părinții vor găsi interviuri cu specialiști de top, articole documentate, dar în același timp platforma noastră joacă și rolul unui mediu de transmitere a experiențelor reale cu care se confruntă părinții în viața de zi cu zi.
TOTUL DESPRE MAME are o abordare holistică a vieții de familie: de la sănătate la psihologie, de la educație la nutriție, părinții informați ai secolului nostru vor găsi aici o sursă esențiala de cunoștințe verificate și testate.

Leave a Reply