ATELIER DE PATRIMONIU PENTRU COPII

Nucamica anunta noua serie de ateliere pentru copii, desfasurate in sediul din Bvd. Marasti 43. Este vorba despre Atelierele de Patrimoniu, sustinute de Petruta Banita si inspirate de Scoala de la Piscu.

Atelierul de Patrimoniu nucamica este impartit in 4 (patru) module ce au ca teme olaritul, tesutul, pictura pe sticla si pe lemn. Inițiativa apartine Petrutei Banita, de profesie restaurator mural si mama a trei fetite. Propunerea ei este inspirata de Scoala de la Piscu, institutie de invatamant alternativ, acreditat de Ministerul Educatiei, orientata catre traditii si conservarea acestora in spatiul romanesc. Multumita Scolii de la Piscu a fost publicat primul manual scolar optional de patrimoniu.

La sfarsitul lunii martie, sambata 23, incepem cel de-al doilea modul din seria Atelier de Patrimoniu, anume Atelierul de Pictura pe Sticla.

Ne este greu astazi sa ne imaginam ce a insemnat aparitia primului patrat de sticla in viata omului traditional. Pretiozitatea sticlei si fragilitatea ei au facut ca primele picturi pe sticla sa se inscrie in sfera religiosului si sa ocupe locul cel mai bun in universul caselor taranesti.

Este important sa intelegem acest lucru, sa cunoastem aceste aspecte ale traditiei picturii taranesti pe sticla? Sau este doar un demers creativ pentru copii, unul dintre multe altele cu care incercam sa ne familiarizam copiii? Noi credem ca este important sa cunoastem si aspecte ce tin de patrimoniul nostru cultural, la fel cum este interesant sa le facem cunostinta copiilor cu o tehnica de pictura care se foloseste de un material suport, astazi banal, (sticla), ce face ca “vaxelurile” (culorile) sa capete transluciditate, care se foloseste de o anumita disciplina in aplicarea lor pentru a obtine o lucrare cu pretiozitati stilistice aparte. – Petruta Banita

Atelierul de Pictura pe Sticla va urmari in cele 4 (patru) sedinte saptamanale urmatorii pasi:

23 martie

Aflam pe scurt despre cum a aparut pictura pe sticla, vizionam imagini, vorbim despre subiectele preferate in pictura pe sticla traditionala.

Ne schitam desenul pregatitor pentru pictura, apoi il transpunem pe sticla.

29 martie

Aplicam treptat primele linii si tuse de culoare care pe verso vor fi in prim-plan.

5 aprilie

Aplicam tusele mari si campurile de culoare si punem foita metalica aurie acolo unde va fi nevoie

12 aprilie

Prindem patratul nostru de sticla pictat intr-o rama pe care o vom decora de asemenea, astfel incat sa ne puna in valoare pictura realizata.

Luam frumoasa lucrare acasa si o agatam in locul cel mai bun de unde sa ne vegheze in fiecare zi.

Pretul modulului de pictura pe sticla este de 200 de lei pentru cei noi inscrisi si 160 de lei pt studentii nostri fideli. Varsta minima este de 4 ani.

In cadrul atelierelor copiii vor lucra impreuna cu parintele insotitor, ocazie cu care vor descoperi impreuna o activitate noua si interesanta. La primul modul din serie, cel dedicat mestesugului olaritului, copiiii au interactionat cu un element natural nou, lutul, l-au modelat in figurine zoomorfe si oale traditionale, pe care le-au vopsit decorativ.

Informaţii detaliate despre înscriere si despre programul detaliat al atelierelor tematice sunt disponibile pe blogul nucamica (www.nucamica.blogspot.com) si pe pagina de facebook nucamica.
Data limită pentru înscrieri la atelierul de tesut este 21 martie 2013.

Urmatoarele ateliere din seria Ateliere de Patrimoniu pentru Copii se vor desfasura in luna mai (Atelier despre Textile), respectiv in luna iunie (Atelier de Pictura pe Lemn).

Despre nucamica
nucamica e sora mai mica a nucamura. impreuna ocupa atelierul din Marasti 43, unde se joaca cu hartii, textile si, in principal, cu materiale naturale.

Contact
nucamica@gmail.com
Facebook – nucamica
0746 01 08 08 / 0746 22 06 06

Leave a Reply