Conferința Michael Thompson – la Cluj-Napoca – 21 martie

Ce putem face pentru a-i ajuta pe copii să aibă succes la școală și în viață?

Editura Herald are bucuria să te invite la cel mai important eveniment de parentaj al anului: pe data de 21 martie are loc la Cluj-Napoca, în incinta Grand Hotel Italia, CONFERINȚA susținută de MICHAEL THOMPSON!

Pentru că e important să cunoști și să integrezi în familia ta teoriile psihologice si educaționale care te vor ajuta să ai o bună comunicare și o dinamică armonioasă în relația părinte-copil, îți recomandăm cu drag să participi și tu la seria de conferințe susținute de Michael Thompson, care își propun să dărâme miturile construite în jurul masculinității și stereotipurile legate de viața emoțională a băieților.

 

PROGRAMUL EVENIMENTULUI:

7:30 – 8:45 – Mic dejun cu tăticii
Importanța taților în viața copiilor, un eveniment dedicat în exclusivitate tăticilor!

Tații au o influență profundă asupra dezvoltării copiilor lor, în feluri ușor diferite de cele ale mamelor. Ei sunt cei care încurajează calitățile exploratoare ale copiilor, independența și ambiția lor. De aceea, Michael Thompson îi invită pe tătici la un mic dejun, unde le va povesti, în stilul său cald și apropiat, despre studiile și cercetările referitoare la importanța rolului de tată și va răspunde dilemelor cărora le fac față tăticii.

 

9:00 – 12:30 – Sesiunea I
Natura băieților: Cum să înțelegem mai bine băieții, cum să le protejăm viața emoțională, în ce fel trebuie să ne comportăm cu băieții, ca părinți și educatori?

De la cele mai fragede vârste, băieții sunt victimele unor stereotipuri legate de masculinitate: băieții/bărbații nu își arată sentimentele, nu le place nimic ce ar putea fi considerat feminin, evită să-și arate slăbiciunile sau să pară vulnerabili. Crescând cu aceste prejudecăți, un băiat poate deveni retras, frustrat, cu mari dificultăți de adaptare. Vom înțelege cum să evităm aceste capcane și cum să ajutăm băieții să crească armonios, să fie echilibrați și să își dezvolte în mod sănătos stima de sine, astfel încât la adolescență să rămână pozitivi, adaptabili și deschiși din punct de vedere emoțional.

 

14:00 – 15:30 – Sesiunea a II-a
Cum să creștem copii responsabili

Vom înțelege de ce în educația copiilor consecvența trebuie să devină lege și vom învăța cum trebuie să comunicăm cu copiii pentru ca ei să înțeleagă ce înseamnă un comportament responsabil. Vom afla răspunsurile la următoarele întrebări: Ce fel de efecte produc diferitele stiluri de parentaj? Care stil de educație ajută la formarea unui copil competent? Dr. Thompson se folosește de cazuri reale și de rezultatele unor studii pentru a evidenția efectele produse de diversele stiluri parentale și oferă o rețetă „de suflet” pentru a crește copii fericiți, echilibrați, integri, încrezători în forțele proprii, cu un sistem de valori sănătos.

 

6:00 – 17:30 – Ce ne dorim pentru copiii noștri?

Ce putem face ca părinți și dascăli pentru a-i ajuta pe copii să aibă succes la școală și în viață și pentru a fi fericiți?

Dr. Thompson descrie călătoria, din punct de vedere psihologic, pe care copiii o parcurg de-a lungul anilor petrecuți în școală. Le reamintește părinților că motivația copiilor nu este neapărat legată de note. Copiii au mecanisme de auto-monitorizare și se evaluează în funcție de 3 factori: conectarea cu cei din jur, recunoașterea de care se bucură din partea colegilor și profesorilor și un sentiment de putere sau competență. Dr. Thompson crede că elevii sunt de trei tipuri: 1) cei al căror traseu este marcat în special de succes, 2) cei care par că au dificultăți la școală dar reușesc să le gestioneze și 3) cei care trec prin școală acumulând frustrare, ajungând chiar să se simtă deznădăjduiți. În fiecare exemplu de mai sus copiii resimt, într-un fel sau altul, presiune. În același timp, fiecare copil poate fi ajutat să-și dezvolte strategii pentru a face față acestor presiuni, pentru a avea succes și pentru a ajunge să se bucure cu adevărat de timpul petrecut la școală și de statutul de elev.

 

Despre MICHAEL THOMPSON:

„Care sunt lucrurile de care băieţii au nevoie pentru a avea o viaţă emoţională puternică, flexibilă și plină de empatie? În primul rând au nevoie să fie văzuţi printr-o altă lentilă decât cea tradiţională. Au nevoie să ne debarasăm de preconcepţia că băieţii nu au capacitatea de a avea sentimente, de empatie. Au nevoie să vedem fragilitatea, bunătatea şi puterea lor profundă.”

Michael G. Thompson este psiholog specializat în consilierea copiilor și a familiilor acestora, consultant și autor al mai multor cărți pe teme de educație și parentaj. A fost invitat ca speaker și consultant în peste șapte sute de școli din Statele Unite și a susținut conferințe în școli internaționale din America Centrală, din Europa, Africa și Asia. Datorită expertizei lui în psihologia copilului și a cercetării îndelungate prin care a căutat să înțeleagă dezvoltarea emoțională a băieților, a fost invitat să vorbească în emisiuni precum „The Today Show”, „The Oprah Winfrey Show”, „ABC 20/20”, „CBS 60 Minutes”, „The Early Show” și „Good Morning America”. Articole scrise de el au apărut în publicații reputabile în Statele Unite, cum ar fi „The New York Times”, „The Washington Post”, „Newsweek”, „Time”, „U.S. News” și „World Report”.

Printre cărțile scrise de el, singur sau în colaborare, se regăsesc titluri precum:

  • Crescându-l pe Cain (Editura Herald 2013)
  • Prieteni buni, dușmani aprigi (Editura Herald 2013)
  • Educație fără constrângeri (Editura Herald 2015)
  • It’s a Boy!: Your Son’s Development from Birth to Age 18 (2008)
  • Homesick and Happy: How Time Away from Parents Can Help a Child Grow (2012)

 

CĂRȚILE LUI MICHAEL THOMPSON la Editura Herald:

Prin efortul întregii echipe, și în special al Otiliei Mantelers, coodonatoarea colecției Parentaj, Editura Herald a făcut o premieră din traducerea, publicarea și promovarea cărților lui Michael Thompson în România. Până în acest moment, au apărut la Editura Herald 3 dintre cele mai apreciate cărți ale lui Michael Thompson: „Crescându-l pe Cain”, „Prieteni buni, dușmani aprigi” și „Educație fără constrângeri”.

 

Crescându-l pe Cain: Să ocrotim viața emoțională a băieților

Crescându-l pe Cain este o carte extrem de apreciată despre viața emoțională a băieților, scrisă pentru părinți, dar și pentru toți cei implicați activ în educarea copiilor. Ce-i face, în multe situații, pe băieții noștri atât de agresivi, lipsiți de considerație, brutali și manipulatori în relațiile cu sexul opus, consumatori de alcool, droguri și senzații tari, teribiliști și orbi la conflictul creat în jurul lor? Sunt acești copii alții decât cei pe care i-am iubit și alintat în pruncia lor? Ce se întâmplă cu fiul ajuns la pubertate? Este la mijloc alteceva decât tetosteronul? În goana lor către „Marele Imposibil” – idealul masculin al „bărbatului adevărat” – copiii noștri pierd pe drum ceva de neprețuit: capacitatea de a se accepta pe ei înșiși.

O carte ca o scrisoare deschisă, care atinge cu delicatețe fondul problemei: în fiecare băiat agresiv există durere și dezămagire și există resentimentul față de incapacitatea celor dragi de a crea o punte peste separarea care se adâncește între ei și ceilalți; în fiecare băiat retras se zbate disperarea de a nu se ridica la standardele artificial impuse și de a nu găsi o comunicare emoțională reală cu ceilalți; iar fiecare băiat „normal”, înconjurat de prieteni și plin de succes social, are multe șanse să învețe, înainte de a deveni bărbat, că de fapt este pe cont propriu. Ne va fi mai bine nouă, ca societate, și lor, ca indivizi, dacă avem curajul acum să privim în oglindă și să înțelegem că noi punem bazele analfabetismului emoțional al băieților, iar apoi îi învinovățim pe acești copii și adolescenți de lipsa de empatie și perspectivă.

 

Prieteni buni, dușmani aprigi: Să înțelegem viața socială a copiilor

În stilul său plin de sensibilitate și cu capacitatea sa deosebită de a pătrunde în lumea intimă a copiilor, Michael Thompson a descris în această carte modul în care evoluează abilitățile sociale ale copiilor și interacțiunea dintre ei. El vorbește despre lumea socială în care copiii își formează personalitatea, își confirmă unii altora abilitățile și calitățile, își oferă suport și confort emoțional, despre nevoia lor profundă de prieteni, despre rivalități și agresivitate. Primele cărămizi ale capacității copilului de a socializa sunt puse de părinți în primii ani de viață, în mod paradoxal, în cele mai intime momente ale relației dintre ei. În prieteniile lor cele mai apropiate, copiii reiau modelul de atașament pe care l-au construit cu adulții din viața lor în acești ani. Însă în grupul social, copiii trec prin faze succesive de explorare și înțelegere a regulilor, exersare a puterii sociale, și prin aceasta inclusiv a cruzimii, prin căutări de sine, descoperirea sexualității și relații romantice. Copiii își sunt unii altora cei mai buni prieteni și cei mai aprigi dușmani. Își știu slăbiciunile și își măsoara forțele, se evaluează în permanență pe ei înșiși după standardele grupului și îi judecă pe ceilalți, chiar și pe adulți, conform regulilor nescrise perpetuate de acesta.

 

 

Educație fără constrângeri: Să ne eliberăm copiii de suprasolicitarea performanței

„Cum a fost la școala?” Aceste cuvinte conțin suma dorințelor părinților de a ști ce învață și ce experimentează copiii lor la școală în fiecare zi. Copiii ar putea să nu dezvăluie foarte multe, dar psihologul Michael Thompson ne sugerează că răspunsurile le vom putea găsi dacă știm să citim indiciile și – tot atât de important – dacă ne amintim propriile noastre experiențe din perioada școlii.

Școala, ne amintește Thompson, ocupă mai mult timp din viața diurnă a unui copil decât orele petrecute acasă; iar școala nu este plină doar de studiu, ci și de emoție umană: bucurie, frică, invidie, iubire, manie, sexualitate, plictiseală, competitivitate. Prin intermediul interviurilor detaliate, al studiilor de caz și al jurnalelor elevilor trimise prin e-mail, inclusiv ale propriilor săi copii, Thompson aruncă lumină asupra profundei călătorii psihologice antrenate de școală, o călătorie pe care trebuie să o parcurgă toți copiii pentru a crește și a se dezvolta, fie că sunt elevi de nota zece sau repetenți.

Construind o punte între lumea copilului și cea a adultului și fiind formulată în tonul plin de compasiune al vocii de psiholog și de tată al lui Thompson, Educație fără constrângeri ne arată cum să ascultăm adevărul experiențelor copiilor noștri – și cum să ne încredem în ei, cum să-i iubim și cum să-i lăsăm, în cele din urmă, să se dezvolte singuri. Este o carte crucială pentru epoca noastră agitată, o sursă ideală pentru familiile care se luptă să supraviețuiască în circumstanțele actuale.

 

BILETELE

Participarea la conferinţă se face pe bază de bilet! Limita locurilor disponibile este de 40 de locuri pentru fiecare tip de bilet.

Biletele sunt disponibile la adresa: mthompson.edituraherald.ro

Ele pot fi achiziţionate până la data de 20.03 prin plata online cu cardul.

Variante bilet:

EARLY BIRD (până la data de 15 martie)

Bilet pentru Workshop-ul „Mic dejun cu taticii” – 135 lei

Bilet pentru Sesiunea I – 250 lei

Bilet pentru Sesiunea a II-a – 250 lei

Bilet GOLD – 400 lei

Bilet GOLD COUPLE – 770 lei

Bilet PLATINUM – 450 lei

Bilet VIP – 550 lei

 

STANDARD (15-20 martie)

Bilet pentru Workshop-ul „Mic dejun cu taticii” – 150 lei

Bilet pentru Sesiunea I – 275 lei

Bilet pentru Sesiunea a II-a – 275 lei

Bilet GOLD – 450 lei

Bilet GOLD COUPLE – 850 lei

Bilet PLATINUM – 500 lei

Bilet VIP – 600 lei

 

Detalii despre conferinţă puteţi accesa direct din site-ul dedicat evenimentului la adresa mthompson@edituraherald.ro

 

Leave a Reply