Infectia cu Rotavirus – de ce este mai usor sa previi decat sa tratezi?

Happy child with painted handsFara indoiala ca sanatatea copilului este cel mai important lucru din viata unui parinte. Primii ani din viata sunt esentiali pentru buna dezvoltare iar uneori afectiuni frecvente considerate banale pot duce la complicatii dificil de tratat. De aceea, medicii recomanda vaccinarea ca fiind cea mai sigura solutie pentru prevenirea bolilor copilariei.
Printre aceste afectiuni se numara si infectia cu rotavirus, una din cele mai intalnire la copii si bebelusi, in unele tari fiind si una din principalele cauze care duc la deces ca urmare a lipsei unui tratament corespunzator. Rotavirusul apare cel mai des la copiii de pana in 3 ani, atunci cand sistemul imunitar al celor mici nu este inca destul de puternic pentru a lupta impotriva virusului.
Foarte contagios, rotavirusul se poate lua prin intrarea in contact cu obiecte ce sunt infectate, prin statul in incaperi inchise sau in comunitati unde exista picaturi de secretii respiratorii, sau pe cale fecal – orala. Fiind dificil de prevenit, pastrarea unei igiene cat mai atente si vaccinarea sunt principalele metode pentru o creste imunitatea la copii.
Cum se manifesta virusul si cum ne dam seama ca cel mic a luat virusul?

Principalele simptome ale rotavirusului sunt diareea, febra, greata si varsaturile. Boala poate avea mai multe forme, de la cele usoare, unde diareea si varsaturile sunt principalele simptome, pana la forme mult mai severe, unde pot aparea si simptome precum manifestari ale encefalitei si meningitei, manifestari respiratorii, sindromul Reye, sindromul hemolitic uremic sau coagularea vasculara diseminata, care intr-un final pot fi fatale.
Cum arata tratamentul impotriva rotavirusului?

Manifestarea acestor simptome necesita o vizita de urgenta la medic. Acesta poate determina forma de rotavirus si poate aplica tratamentul corect. Vizita la spital inca din faza incipienta, poate duce la evitarea a numeroase complicatii cum ar fi deshidratarea severa, bebelusul fiind pus sub tratament cu perfuzii. Durata de spitalizare poate dura de la o zi, pana la o saptamana, in functie de gravitatea bolii.
Vaccinul impotriva rotavirusului – de ce si cand?

Aproape singura si cea mai eficienta metoda de impiedicare a imbolnavirii si de crestere a imunitatii la copii o reprezinta vaccinarea. Aceasta se poate face incepand cu varsta de 6 saptamani si pana la 6 luni, perioada minima intre doze fiind de 4 saptamani.
Pentru ca astazi exista metode de informare si prevenire, o buna comunicare cu pediatrul te va ajuta sa eviti numeroase situatii in care sanatatea copilului tau poate fi pusa in pericol. Medicul te va ajuta sa intelegi necesitatea vaccinarii si modalitatile in care poti avea grija bebelusul tau.

Leave a Reply