Vaccinul antigripal – este sau nu o necesitate?

gripaDesi calendaristic este primavara si vremea de afara incepe sa se incalzeasca, pericolul de a contacta un virus gripal inca persista. Pe langa metodele clasice de prevenire, precum grija pentru cum ne imbracam si alimentatia corespunzatoare, vaccinul antigripal ramane cea mai sigura solutie pentru a prevenii imbolnavirea.
Cine este obligat sa se vaccineze impotriva gripei?

Persoanele care trebuie sa beneficieze de vaccinuri obligatorii sunt copiii intre 6 si 23 de luni si varstnicii de peste 65 de ani. De asemenea, vaccinarea este recomandata si celor sub 65 de ani care sufera de afectiuni cardiace sau respiratorii, sindroame de imunoeficienta, diabet zaharat, bolnavii de cancer, gravidele si personalul medical. Oricine altcineva care nu se afla in aceasta categorie isi poate face un vaccin antigripal optional.
Efectele secundare ale vaccinului antigripal sunt de obicei insesizabile si foarte rare. Pot aparea la nivel local, prin roseata si durere la nivelul intepaturii sau usoare stari de oboseala. Rareori, pot cauza transpiratie, dureri de cap, tremuraturi, dureri musculare, paralizii sau nevralgii. Reactiile alergice grave si afectari ale sistemului nervos central sunt cazuri izolate, cu o frecventa deosebit de rara.
Perioada cea mai potrivita de vaccinare este octombrie si noiembrie. Tulpina de vaccinare este diferita in fiecare an, de aceea este recomandata vaccinarea cat mai devreme, vaccinul facundu-si efectul dupa aproximativ 2 saptamani. Odata vaccinat, pacientul va fi protejat de gripa timp de 6 luni insa aceasta perioada se poate prelungi si pana la un an.
De la raceala usoara pana la o forma severa de gripa, nu este un drum foarte lung. Transmiterea virusului se realizeaza foarte usor, pe cale aeriana, prin picaturile Pjuge ( picaturi de saliva eliminate odata cu aerul respirat) iar trecerea de la forma usoara la una foarte complicata, se poate realize cu usurinta, in special pe un fond de imunitate scazuta.
Pentru a micsora cat mai mult riscul de contagiune, medicii recomanda vaccinarea antigripala, aceasta reducand riscul de imbolnavire cu pana la 90-95%. Eficienta vaccinului este importanta in special pentru persoanele din categoriile de varsta predispuse la efecte severe ale gripei.

Leave a Reply