Varicela (Varsatul de vant) la copii

varicelaVaricela sau varsatul de vant este una din cele mai des intalnite boli la copii. Desi este considerata o boala banala, varicela nu este lipsita de riscuri, principala caracteristica ale acestei boli fiind gradul larg de raspandire. Acesta este cauzat de virusul numit varicella zoster.
Transmiterea bolii
Varicela se transmite foarte usor, prin contact direct cu persoanele care sufera de aceasta afectiune sau prin aer. Cel mai adesea transmiterea varsatului de vant se face prin intermediul mucoaselor nazale si bucale.
Este bine de stiut si faptul ca persoana care sufera de varicela, poate avea o forma mult mai grada decat persoana bolnava de la care a luat virusul. Varsatul de vant dureaza intre 7 si 10 zile. Perioada contagioasa incepe la 2 zile dupa ce pe piele apar pustulele si se incheie in momentul in care se transforma in cruste.
Cum se manifesta boala si cand trebuie sa mergem cu copilul la medic?
Varicela este o boala usor de recunoscut de catre parinti deoarece pe pielea micutilor apare o eruptie care se manifesta prin prezenta unor basicute umplute cu lichid. Cu toate acestea, boala diferite particularitatile ei si se poate manifesta diferit de la persoana la persoana. In general insa, se manifesta astfel:
• In faza incipienta, varicela poate parea o simpla raceala deoarece copilul tuseste, ii curge nasul, stranuta si are o stare de moleseala specifica virozelor.
• Aparitia unei eruptii cutanate sub forma unor mici pete, ce creaza senzatie puternica de mancarime, iar se extind pe tot corpul, transformandu-se in pustule pline cu lichid.
• Timp de 6 zile bubitele vor aparea pe corpul pacientului
• Se pot manifesta de asemenea febra, durerile abdominale sau durerile de cap
• In ultimele zile ale bolii, bubitele incep sa se usuce si apoi cad

In general, nu este necesara internarea si nu exista tratament care sa poata vindeca boala inainte de manifestarea ei. De aceea se urmareste ameliorarea senzatiei de mancarime si scaderea febrei. Ce trebuie sa faca parintele pentru ameliorarea acestor simptome:
• In primul rand, copilul trebuie tinut in casa, pentru a nu raspandi virusul si celor din jur.
• Copilul trebuie impiedicat sa se scarpine deoarece poate ramane cu semne in acele locuri. Pentru asta, unghiutele copilului trebuie taiate cat mai scurt.
• Igiena copilului trebuie atent ingrijita.
• Pentru a-i reduce senzatia de mancarime, pe pustule trebuie aplicata o mixtura mentolata.
• Trebuie sa evitati sa tineti copilul intr-o camera calduroasa, deoarece este foarte probabil ca simptomele lui sa se agraveze.
• In cazuri severe, in care pruritul devine foarte greu de suportat pentru micut, se pot administra si medicamente care sa ii provoace stari de somnolenta.
Complicatii
Complicatiile sunt destul de rar intalnite. Printre cele mai cunoscute complicatii se numara: conjunctivita, pneumonia si meningita sau encefalita (in cazuri foarte rare).
Preventia varicelei
Prevenirea varicelei se face prin vaccinarea copilului. Vaccinul, care exista pe piata inca din anul 1995, previne boala in pana la 90% din cazuri iar pacientii care fac aceasta boala, dupa vaccinare, au simptome mult mai usoare.
Vaccinul impotriva varicelei se administreaza dupa ce copilul implineste varsta de 1 an. Daca copilul nu este vaccinat in copilarie, vaccinul se poate administra la varsta de 11-12 ani.
Daca in copilarie facem varicela, dobandim imunitate imptriva acestei boli. La maturitate insa, putem face herpes zoster (zona zoster).

Leave a Reply