Două şcoli din România se află printre câştigătorii Academiei Şcolilor din Europa Centrală (aces), ediţia 2012-2013

Foto_Colegiul Mihail Sadoveanu _Pascani

Pe 11 aprilie 2013 Colegiul Naţional “Mihail Sadoveanu” din Paşcani şi Şcoala specială „Constantin Păunescu“ din Iaşi au fost premiate pentru proiectele “Crescând cu desenele animate”, respectiv „Voci media pentru adolescenţi speciali”. Academia Şcolilor din Europa Centrală este una dintre cele mai mari reţele internaţionale de şcoli din lume, având 15 ţări partenere. Din cele 107 scoli participante la ediţia aces 2012-2013, care a avut ca temă ”Să înţelegem media”, juriul internaţional de experţi a premiat cele mai inovatoare 5 proiecte.

Proiectul “Crescând cu desenele animate” a urmărit cercetarea influenţei pe care conţinutul desenelor animate din zilele noastre o are asupra copiilor şi realizarea unei legături între desenele animate din trecut şi cele din prezent.

„Participarea în cadrul aces a fost o experiență extraordinară atât pentru profesori, cât mai ales pentru elevii implicați. A fost un proiect făcut cu mult suflet, cu dăruire, în care noi, profesorii, am văzut de câtă imaginație, toleranță, înțelegere dau dovadă tinerii noștri. Oportunitatea de a lucra cu tineri din alte țări, de a vedea alte civilizații, de a îi înțelege pe alții constituie cea mai importantă motivație pentru elevi de a continua să se implice în proiecte precum aces.“a declarat Mihaela Constantina Vătafu, profesor coordonator Colegiul Naţional “Mihail Sadoveanu” din Paşcani.

Proiectul „Voci media pentru adolescenţi speciali” şi-a propus să aducă în atenţia publicului problemele specifice ale adolescenților cu cerințe educaționale speciale. Proiectul a urmărit să demonstreze că tinerii cu nevoi speciale pot deveni membri activi ai comunităților lor, pentru a nu fi priviți doar ca persoane care necesită asistență socială.

„Implementarea acestui proiect mi-a dat ocazia să îmi cunosc mai bine colegii profesori, care au dovedit cât sunt de entuziaști, afectuoși și dedicați formării copiilor cu cerințe educaționale speciale. Pentru atmosfera și spiritul aces pe care le-am adus cu noi în valize înapoi acasă, pentru toate cuvintele de încurajare și pentru toate sfaturile primite acolo, pentru căldura cu care am fost primiţi și pentru toată răbdarea și bunăvoința lor mulțumim tuturor celor care fac să existe acest tărâm fermecat numit acesLAND! Așteptăm și sperăm să ne mai întoarcem acolo!” a declarat Elena Eigel, profesor coordonator Şcoala specială „Constantin Păunescu“ din Iaşi.

Aproximativ 230 elevi şi profesori, reprezentanţi ai Ministerelor Educaţiei şi experţi în educaţie din 15 ţări diferite s-au reunit săptămâna trecută în Senec, Slovacia, la ceremonia de închidere a Academiei Şcolilor din Europa Centrală, ediţia 2012-2013. Printre aceştia s-au aflat și reprezentanții școlilor câștigătoare din România. La această întâlnire reprezentanţii şcolilor au prezentat rezultatele proiectelor lor dezvoltate în parteneriat pe tema „Să înțelegem media” şi au făcut schimb de experinţă cu reprezentanţii celorlalte şcoli participante.

În fiecare an în cadrul aces are loc un concurs de proiecte dezvoltate în parteneriate internaţionale între şcoli. România face parte din reţeaua internaţională de şcoli aces începând cu 2006. Până în prezent peste 63 școli din România au participat cu succes la programul aces.

Leave a Reply