Elevii din Timiș au testat calitatea apelor în cadrul unor evenimente prilejuite de Ziua Mondială a Apei

Peste 50 de elevi din localitățile Sânmihaiu Român și Periam din județul Timiș au participat în aceste zile la activitățile educaționale organizate de Smithfield România cu ocazia Zilei Mondiale a Apei, cu rol de conștientizare a importanței gestionării durabile a apelor.

17 voluntari Smithfield România, împreună cu profesorii de specialitate ai Școlii Generale cu clasele I-VIII din Sânmihaiu Român și ai Liceului Teoretic din localitatea Periam, susţinuţi de reprezentanţi ai autorităţilor locale și de reglementare ȋn domeniul protecţiei mediului, au efectuat testări privind calitatea apei, pe malurile canalului Bega și ale râului Mureș. În cadrul unor lecții – experiment, organizate sub forma unui laborator de testare, elevii din cele două comunități participante au avut ocazia să analizeze parametrii apelor testate: turbiditate, temperatura, oxigen dizolvat, pH – și să analizeze critic rolul pe care tânăra generație îl are în prezervarea surselor de apă.

Pentru a ȋncuraja sesiunile de lucru ȋn natură și procesul de învățare prin experimentare, ȋn cadrul procesului de ȋnvăţământ, şcolile participante au primit din partea companiei Smithfield kit-uri de lucru care pot fi folosite pentru ȋncă 500 de testări diferite ale parametrilor apelor.

“Și în acest an, cu prilejul Zilei Mondiale a Apei, compania noastră a derulat activități educative în comunitățile unde Smithfield România își desfășoară activitatea, ca parte a strategiei noastre de implicare socială. Ca un ecou al programului internaţional, acțiunile din aceste zile desfășurate sub forma unor experimente interactive îi ajută pe elevi să descopere metodele de testare a calităţii apelor şi să afle mai multe despre importanţa ocrotirii mediului înconjurător“, a declarat Bogdan Mihail, Președinte Smithfield România.

Până în prezent, aproximativ 1.800 de elevi au participat în cadrul lecțiilor deschise organizate în cei 6 ani de implementare a proiectului de către echipa Smithfield.

“Elevii Liceului Teoretic din Periam, îndrumați de reprezentanții Smithfield România, au învățat să testeze parametrii de bază ai apelor râului Mureș. Este foarte important ca tânăra generație să fie preocupată de menținerea calității mediului înconjurător, de protejarea celei mai importante resurse a noastre și de a transmite mai departe cunoştinţele ȋnvăţate şi metodele prin care poate fi testată apa din comunitatea în care acești tineri trăiesc”, a declarat dl. Cornel Dumitraș, primarul comunei Periam.

Acţiunea din România face parte dintr-un program internaţional, desfășurat în 43 de ţări sub egida Asociației Mondiale a Apelor (IWA), și susținut de numeroase companii renumite la nivel internațional, printre care și Smithfield Foods Inc.

Ziua Mondială a Apei (WWD) reînnoiește la fiecare 22 martie pledoaria pentru gestionarea durabilă a resurselor de apă dulce.

Leave a Reply