Zece ani de Telefonul Copilului: 12 milioane de minute de consiliere pentru drepturile copiilor

București, 11 octombrie 2011 – Problemele cu care se confruntă copiii din Romania variază de la nevoia de comunicare cu părinții (72%); tristețe și singurătate (38%); probleme afective cauzate de divorțul părinților (32%); probleme sentimentale (19%). Numărul cazurilor de abuz asupra copilului înregistrate de Asociaţia Telefonul Copilului la numărul 116 111, pus la dispoziţie împreună cu Romtelecom, a crescut îngrijorator, de la an la an, în medie cu 98,55% în ultimii trei ani.

Asociaţia Telefonul Copilului și Romtelecom împlinesc în acest an, zece ani de parteneriat pentru apărarea drepturilor copiilor din România. Prin linia telefonică 116 111 pusă la dispoziție gratuit de Romtelecom în reţeaua sa, Asociația Telefonul Copilului luptă împotriva încălcării drepturilor copiilor din România și oferă consiliere și îndrumare copiilor și părinților deopotrivă. Din 2001, Asociația a preluat aproape 1,7 milioane de apeluri totalizând 12.000.000 minute de consiliere. Durata medie a unui apel a fost de 10-20 de minute. Procentajul de 74,50% al copiilor care revin cu telefon la 116 111 arată încrederea pe care aceştia o au în specialiștii Asociației şi nevoia reală pe care o deservesc.

Pe durata celor 10 ani de activitate, statisticile Asociației Telefonul Copilului indică un număr mult mai mare de apeluri primite din judeţe precum Iași, Constanţa, Bacău, Vaslui, Galaţi, Teleorman, Bucureşti (Sector 5), Ilfov.

Totodată, un procent mai mare este aferent apelurilor recepționate din mediul rural – 48,72%, în timp ce la nivel urban statisticile indică o proporție de 38,31%.

Grupele de vârstă care apelează cel mai des la asistența și îndrumarea oferite de consilierii Asociației Telefonul Copilului sunt de 10-12 ani – 32,53% și 13-15 ani – 34,31%.

Asociaţia Telefonul Copilului lucrează împreună cu Romtelecom încă de la înfiinţare, compania susţinând-o financiar, oferindu-i infrastructura necesară de call center şi linia gratuită de apel în reţeaua sa. Pentru a sărbători o decadă de parteneriat, cele două entităţi vizează stabilirea unui record prin realizarea fotografiei cu cele mai multe zâmbete de copii, simbol al celor peste 30.000 de cazuri soluţionate de Asociaţia Telefonul Copilului împreună cu autoritățile abilitate.

„Suntem mulţumiţi pentru că am reuşit să intervenim pentru soluţionarea unui număr impresionant de cazuri, alături de autorităţile abilitate. Este, însă, îngrijorătoare rata de creştere a numărului de abuzuri înregistrate – vorbim de dublare de la an la an – şi nu putem scăpa din vedere cazurile care nu au ajuns la cunoştinţa noastră, dar în care dorim să ne implicăm. Avem girul beneficiarilor noştri – 74,50% dintre copiii care ne-au apelat revin cu noi apeluri la noi – ceea ce înseamnă că eforturile pentru a ajunge la cât mai multe cazuri sunt mai mult decât justificate. Mulţumim Romtelecom pentru sprijinul acordat în toţi aceşti ani, sprijin fără de care acest serviciu nu ar fi putut exista. Rămânem aici pentru toţi copiii, indiferent de problema cu care se confruntă”, a declarat Cătălina Florea, Director Executiv al Asociaţiei Telefonul Copilului.

„Am susţinut în toţi aceşti ani acest proiect pentru că s-a dovedit cu adevărat necesar pentru atât de mulţi copii din toată ţara. După 10 ani de parteneriat între Romtelecom și Asociația Telefonul Copilului, rezultatele nu ne pot decât bucura, știind că am fost alături de copiii din România și că pentru mulţi dintre cei care au apelat 116 111 viața s-a îmbunătățit”, spune Cristina Popescu, Director Comunicare Romtelecom.

Sursa foto: tlparadis/ Flickr.com.

Leave a Reply