Peste 70 de copii români prezenți la Festivalul de la Cannes

Chiar dacă anul acesta la Festivalul de Film de la Cannes nu participă niciun film de lungmetraj românesc, totuși, la secțiunea de scurtmetraj țara noastră este foarte bine reprezentată. Iar cei mai tineri participanți sunt cu siguranță cei peste 70 de copii români talentați care joacă în cele două filme de scurtmetraj de la secțiunile Short Film Corner și Romanian Short Waves. „Aventurile Micilor Vedete în parc” și „Micile Vedete descoperă secretul magneților” sunt două filme pentru copii, producții ale Școlii românești de Film și Televiziune pentru Copii „Micile Vedete”.

Even though no Romanian feature film took part in the Cannes Film Festival this year, our country was strongly represented at the short film section. The youngest participants were for sure the 70 Little Stars that played incredible roles in the two short films for children selected at Short Film Corner and Romanian Short Waves sections: ”Adventures of Little Stars in the Park” and „Little Stars Discover the Secret of Magnets”.

Ariana Pendiuc, regizorul filmelor, se înscrie și ea în categoria participanților cu o medie de vârstă sub 30 de ani. În 2010, ea devenea cel mai tânăr regizor român ale cărui filme au fost selecționate la Festivalul de la Cannes. De atunci, atât parcursul ei, cât și al echipei de tineri cineaști, din care fac parte Ema Pendiuc (producător) și Cosmin Croitoru (director de imagine), a bifat nu mai puțin de 4 prezențe pe riviera franceză, în cadrul celui mai important festival de film din lume. Anul acesta, participarea la festival a celor două filme a beneficiat de sprijinul Institutului Cultural Român.

„Dubla reușită de anul acesta îmi dă încredere că suntem pe drumul cel bun și este o recunoaștere a talentului, dar și a unei pregătiri temeinice a copiilor absolvenți ai școlii noastre. Gândiți-vă că în aceste filme sunt copii care au chiar și 4 ani, iar cei mai „vârstnici” au 12 ani”, a declarat Ariana.

Talking about the latest achievement of the Little Stars School, Ariana Pendiuc, the films’ director, stated: „This year’s double success fills me with confidence and proves that we are on the right path. It is a recognition of the talent and hard work that our Little Stars have invested in these films.”

Ema Pendiuc, producătorul filmelor, dar și actriță în filmul „Micile Vedete descoperă secretul magneților” a subliniat: „Una este să lucrezi cu unul, doi, cinci copii actori într-un film și cu totul altceva este să joace în film peste 35 de copii. Iar fiecare din ei are un rol bine evidențiat. În asta constă de fapt greutatea și cea mai mare realizare a filmelor din seria „Aventurile Micilor Vedete”. Patru dintre ele au participat până acum la Cannes, însă sunt 17 filme în total, realizate într-un timp atât de scurt. Și în luna iunie mai filmăm încă două.”

Ema Pendiuc, both the films’ producer and an actress in the short film „Little Stars Discover the Secret of Magnets”, added: „One thing is to work with two or five children and a completely different thing is to work with 35 children for each film. And each of the Little Stars has a well defined role. This is actually the hardest part and the greatest achievement of the film series ”Adventures of Little Stars”. Four of them have participated at Cannes so far, but the whole series includes no less than 17 films and, beginning with June 2014, two new productions will enrich the Little Stars portfolio.”

Referindu-se la parcursul din ultimii ani de la Festivalul de Film de la Cannes al regizorului Ariana Pendiuc și al copiilor care joacă în filmele regizate de ea, criticul de film Irina Margareta Nistor, prezentă la festival, a spus: „Faptul că există o continuitate, după părerea mea, e o chestiune câștigată. Este un lucru rar, fiindcă dacă o să luăm lista cu toți cei care au câte un scurtmetraj acum, la festival, rareori se întamplă să revină”.

Impressed by the last four years’ participations at the Cannes Film Festival of the film director Ariana Pendiuc and the Romanian Little Stars, the film critic Irina Margareta Nistor stated: „In my opinion, the fact that there is a consistency is already a gain. It is a rare thing for a short film director to come back so many times at this prestigious festival.”

Pelicula „Aventurile Micilor Vedete în parc” tratează tematica protejării mediului înconjurător și prezintă o poveste parcă ruptă din realitate. În locul unui parc dintr-un cartier de locuințe din București, se aprobă construirea unui mare centru comercial. Întâmplător sau nu, tocmai în acest parc se află singurul loc de joacă pentru copii, iar aceștia se decid să nu stea nepăsători, ba din contră, să rezolve situația așa cum știu ei mai bine.

În cel de-al doilea film participant anul acesta la celebrul Festival de la Cannes, „Micile Vedete descoperă secretul magneților”, Anisia, o fetiță care a fugit de acasă pentru a scăpa de sfaturile nesfârșite ale mamei, se reîntoarce la școală, unde încearcă să pătrundă neobservată la ora de fizică. Din dorința ei de a se reintegra cât mai rapid în colectivul clasei, Anisia începe să facă propriile experimente cu… magneți.

Leave a Reply