alcool in sarcina

Consumul de alcool în timpul sarcinii poate dăuna sănătății fătului

alcool in sarcina

Voi știați cât este de periculos alcoolul în sarcină?

”Ceea ce unele femei nu știu este că, în momentul în care o femeie însărcinată bea alcool, indiferent de concentrația alcoolică a băuturii,  acesta ajunge în sânge, fiind transportat prin sistemul circulator în placentă și apoi în sângele fetal. Expunerea bebelușilor la alcool în perioada prenatală poate genera apariția Sindromului Alcoolic Fetal, caracterizat prin malformații faciale, afecțiuni la nivel cerebral sau retard de creștere. Mămicile trebuie să fie foarte atente, pentru că până și un consum moderat de alcool poate dăuna în mod permanent sănătății fetusului, de aceea este recomandat să nu se consume alcool în timpul sarcinii și alăptării.” explică Dr. Alina Ursuleanu, medic specialist în Obsterică și Ginecologie, în cadrul programului  www.DespreAlcool.ro  – ”Află-ți echilibrul”, desfășurat de URSUS Breweries .

Consumarea băuturilor alcoolice în timpul sarcinii prezintă un grad mare de risc, specialiștii atrăgând atenția asupra efectelor negative pe care alcoolul le poate avea asupra fătului. Un comportament responsabil în timpul sarcinii asigură o dezvoltare normală a bebelușului, fără consecințe grave asupra sănătății sale sau a sănătății mamei.

În timpul sarcinii, femeia ia decizii atât în ceea ce o privește pe ea, cât și pentru a oferi un mediu de dezvoltare propice copilului, pentru ca el să se nască sănătos. Obiceiurile de zi cu zi se schimbă și intervin noi griji și preocupări, întrucât modul în care se simte mama influențează în mod direct starea micuțului. De aceea, deși nu a fost încă determinat nivelul sigur de alcool pe care o femeie însărcinată îl poate consuma fără a pune în pericol sănătatea fătului, medicii specialiști recomandă eliminarea totală a acestui obicei din rutina zilnică.

Conform studiilor derulate de Alianța Europeană pentru Tulburări din Spectrul Alcoolismului Fetal, alcoolul crește riscul pierderilor de sarcină, cauzând în unele cazuri probleme la naștere sau chiar leziuni la nivel cerebral pentru făt. Repercursiunile observate sunt asociate cu Spectrul Tulburărilor Alcoolice Fetale (STAF), ce include o serie de afecțiuni grave, ca Sindromul Alcoolic Fetal, malformații congenitale, retardare mintală, coordonare motorie îngreunată sau chiar autism.

Riscurile asociate Spectrului Tulburărilor Alcoolice Fetale pot fi evitate prin informarea viitoarelor mămici asupra pericolelor consumului de alcool în perioada sarcinii și prin comportamentul lor responsabil din acest punct de vedere.

În perioada septembrie-octombrie 2013, în cadrul acestui program, are loc o campanie de informare a viitoarelor mămici, desfășurată pe mai multe canale. Ele pot citi despre riscurile asociate consumului de alcool în timpul sarcinii pe platforma de responsabilizare, în secțiunea dedicată sarcinii: www.desprealcool.ro/alcoolul-si-corpul-tau/sarcina/. De asemenea, berea Redd`s beneficiază de o nouă etichetă, care atrage atenția asupra faptului că femeile însărcinate nu ar trebui să consume alcool. În cadrul campaniei, viitoarele mămici au avut ocazia să participe la un concurs cu premii pentru cei mici, derulat în comunitatea online Sarcina Pe Săptămâni, și să citească o serie de recomandări oferite de Dr. Alina Ursuleanu, medic-primar în Obstetrică și Ginecologie, în publicația Copilul.ro. Campania de informare, care a atins până în prezent 30.000 de persoane, continuă prin diverse acțiuni ce vizează comunicarea pericolelelor asociate cu consumul de alcool de către femeile însărcinate.

Mai multe informații pot fi regăsite pe platforma DespreAlcool.ro, dezvoltată  de URSUS Breweries, ce promovează un comportament responsabil și luarea de decizii informate legate de consumul de alcool.

Leave a Reply