Cord Blood Center Medical a eliberat o nouă grefă de celule stem, folosită pentru salvarea unei vieți

Cord Blood Center Medical a eliberat o nouă grefă de celule stem, care va fi utilizată pentru un copil în vârstă de 3 ani. Băiețelul suferă de leucemie Burkitt, o boală gravă și rară în Europa. În acest moment, transplantul de celule stem reprezintă singura șansă la supraviețuire a micuțului.

Grefa eliberată recent stă sub semnul unei duble premiere pentru Cord Blood Center Medical. Prima constă în faptul ca va fi utilizată într-un stat al Uniunii Europene, mai exact în Franța, unde părinții români au ales să-l trateze pe copilul lor bolnav. Cea de-a doua premieră o reprezintă însăși boala pentru tratarea căreia este eliberată grefa de celule stem. Leucemia Burkitt este o afecțiune din categoria indicațiilor standard ale unui transplant de celule stem hematoformatoare. Astfel, medicii francezi au considerat că singurul tratament cu potențial de salvare a vieții copilului afectat de această boală este transplantul cu grefă proprie de sânge placentar. Datorită deciziei părinților băiețelului de a recolta celule stem la nașterea acestuia, micuțului i se va oferi astfel o șansa la viață.

Întreaga activitate de pregătire și stocare a grefei desfășurată de către CBC Medical respectă normele legislative europene și standardele în domeniul bankingului de sânge placentar. În condițiile în care legislația franceză in domeniul transplantului este una extrem de riguroasă, această activitate a fost supusă unei verificări atente și doar in urma validării ei s-a emis autorizația specială de import a grefei de către Agenția Națională de Securitate a Medicamentelor și Dispozitivelor Medicale din Franța.

Severitatea cazului a impus ca organizarea eliberării și a transportului grefei la spitalul din Franța unde se află micuțul să se realizeze în regim de urgență (în mai puțin de 24 de ore de la momentul primirii solicitării oficiale din partea centrului de transplant).

Din momentul solicitării de eliberare a grefei de transplant, Cord Blood Center Medical a fost alături de familie, oferindu-i consultanță de specialitate atât pe parcursul stabilirii diagnosticului, cât și a desfășurării tratamentului. Totodată, a fost preluată comunicarea cu centrul medical imediat după stabilirea indicației de transplant.
Grefa folosită în cazul copilului din Franța este a doua grefă eliberată de Cord Blood Center în decursul acestui an, prima fiind utilizată în martie 2013 în cazul lui Alex, băiețelul bolnav de paralizie cerebrală.

Leave a Reply