Doi clienţi Cord Blood Center – trataţi cu ajutorul celulelor stem în conformitate cu cele mai noi proceduri în medicina modernă

SEB_7842a

La 25 de ani după primul transplant de celule din sângele din cordonul ombilical realizat cu succes în Paris unui copil cu o formă gravă de anemie ereditară, o altă premieră a fost prezentată publicului: doi copii au fost trataţi cu ajutorul celulelor stem în conformitate cu cele mai noi proceduri în medicina modernă.

În pofida scepticismului manifestat iniţial atât de oamenii de ştiinţă cât şi de specialiştii clinici din domeniu, sângele din cordonul ombilical a devenit o sursă valoroasă de celule stem hematopoietice. În plus, studiile de cercetare din ultimii ani au oferit argumente pentru noi utilizări clinice în domeniul în continuă dezvoltare al medicinii regenerative bazată pe celulele stem.

Primul caz de utilizare cu succes a sângelui din cordonul ombilical ca terapie cu celule stem a fost aplicat unui copil cu paralizie cerebrală ca urmare a unei afecţiuni cerebrale grave în urma unui stop cardiac. L.B. era un băieţel de 2,5 ani, cu o dezvoltare fizică, mentală şi cognitivă normală şi adecvată vârstei. Cursul normal de dezvoltare a fost însă întrerupt subit. La 2 zile după internarea în spital cu simptome digestive şi cardiace, a suferit un stop cardiac, care a necesitat peste 25 de minute de efort pentru resuscitarea stabilă a funcţiei cardiace. În pofida asistenţei medicale intensive, specializată şi promptă, la cinci zile după resuscitare, examenul neurologic a evidenţiat o suferinta cerebrala generalizata, băieţelul fiind într-o stare vegetativă. Au existat şi alte simptome: tulburare profundă de somn, agitaţie severă, cu plâns sau scâncet continuu, absenţa auzului şi comunicării, inclusiv contact vizual sau urmărirea ochilor, toate acestea exprimând afecţiuni cerebrale grave.

Conform prof. Jensen “în acest caz, prognosticul neurologic a pacientului era rezervat, cu sanse minime de recuperare“. “În această situaţie disperată, părinţii au căutat alternative şi au consultat literatura ca argument suprem.1“Pe baza rezultatelor de cercetare anterioare încurajatoare, a disponibilităţii sângelui din cordonul ombilical al copilului, părinţii i-au solicitat prof. Jensen să realizeze infuzia în ianuarie 2009, la nouă săptămâni după stopul cardiac.

După tratamentul cu celule din sânge din cordonul ombilical, au avut loc schimbări remarcabile în dezvoltarea psihomotorie, încă din prima săptămână când pacientul a încetat plânsul şi scâncetul continuu şi a început să răspundă la stimulii acustici. Doctorii au evaluat progresul în ceea ce priveşte recuperarea la 2, 5, 12, 24, 30 şi 40 de luni după afecţiunea cerebrală suferită. La 40 de luni, îşi îmbunătăţeşte în continuare competenţa lingvistică, mersul în picioare sau de-a buşilea şi ridicarea în poziţie verticală, poate sta jos, saus e poate alimenta singur.

Este comunicată o “regenerare funcţională neurologică remarcabilă după un transplant autolog de celule din cordonul ombilical, ceea ce este dificil de explicat doar prin reabilitare activă intensă1”

În afară de acest caz, alţi 2 copii au beneficiat de transfuzii cu sânge din propriul cordon ombilical realizate de prof. Arne Jensen, în cadrul Universităţii Ruhr Bochum Germania2 şi peste 350 de copii cu afecţiuni neurologice dobândite, în cadrul Duke University Hospital SUA, în multe dintre aceste cazuri fiind raportată o îmbunătăţire a vorbirii, mobilităţii şi mişcării. Dacă studiul clinic aflat în desfăşurare în prezent în cadrul Duke University Hospital confirmă faptul că “sângele din cordonul ombilical este benefic”, aceasta ar putea într-adevăr schimba vieţile acestor copii,3 “şi va avea un impact uriaş asupra practicilor de colectare şi păstrare în bancă a sângelui din cordonul ombilical la naştere4” conform Prof. Dr. Joanne Kurtzberg.

Tudor Panu, General Manager Cord Blood Center Medical Romania: “În cadrul grupului international Cord Blood Center, ne mândrim foarte mult cu faptul că suntem în pas cu tendinţele globale şi le putem oferi clienţilor tratament în conformitate cu cele mai noi proceduri în medicina modernă. Acelaşi tratament de care a beneficiat băieţelul german în Bochum a fost oferit şi altor doi copii al căror sânge din cordonul ombilical a fost depozitat la banca noastră.”

În luna martie a acestui an, Alex, un băieţel de 3 ani din România, a primit o infuzie de sânge din propriul cordon ombilical în cadrul unui tratament experimental la Duke University Hospital din Statele Unite. Alex este primul copil român tratat astfel. Două luni mai târziu, Nelly, o fetiţă de 5 ani, a beneficiat de acelaşi tratament la aceeaşi unitate medicală, fiind primul pacient copil din Slovacia.

La fel ca pacientul din Germania, Alex s-a născut un copil sănătos şi a fost diagnosticat cu paralizie cerebrală la vârsta de 11 luni. În timp ce lua masa, s-a înecat cu mâncare, iar lipsa oxigenului i-a provocat o afecţiune cerebrală. Nelly suferea de simptome de paralizie cerebrală încă de la naştere, cel mai probabil din cauza unei afecţiuni cerebrale suferită în timpul naşterii complicate. Ambii copii au primit o mare şansă şi datorită faptului că atât tratamentul, cât şi cheltuielile suplimentare au fost susţinute de cele doua companii, membre ale grupului international Cord Blood Center.

Despre Cord Blood Center Medical
Cord Blood Center Medical deține pionieratul în domeniul recoltării de celule stem din sângele placentar în sistem familial din România. În prezent, activează pe întreg teritoriul României și deține două bănci acreditate la Cluj și București.

În doar 7 ani de la lansare, Cord Blood Center Medical însumează peste 65.000 de membri în România și beneficiază de experiența unui grup internațional puternic, ce oferă servicii în Europa și în alte țări la cerere, și are sucursale în șase țări europene (Cehia, Slovacia, Ungaria, Austria, Italia).

Leave a Reply