Fibromul uterin – află, discută, decide!

conferinta de presa

Societatea Română de Obstetrică-Ginecologie din România, cu sprijinul companiei Gedeon Richter, a inițiat campania de informare ”Fibromul uterin – află, discută, decide!”, menită să atragă atenția asupra incidenței crescute a fibromului în rândul femeilor aflate la vârsta fertilă și asupra opțiunilor moderne de tratament. Prin această campanie, femeile sunt invitate să aloce un interes ridicat asupra sănătății lor și să meargă la control specializat.

Fibroamele uterine sunt cele mai frecvente tumori benigne (non-canceroase) ale organelor sexuale feminine, apar în general la femeile aflate la vârsta fertilă. Unul dintre cei mai importanți factori favorizanți pentru apariția fibromului uterin este dereglarea hormonală. Conform unui prestigios studiu1, până la vârsta de 35 de ani, 40% dintre femei dezvoltă fibrom uterin, procentul crescând până la 70% în rândul femeilor aflate în jurul vârstei de 50 de ani. Datele statistice indică o incidență foarte mare a bolii ce afectează atât statusul emoțional, cât și randamentul femeii diagnosticate.

În general, fibroamele uterine sunt asimptomatice, totuși atunci când există simptome, cele mai frecvente sunt sângerările excesive, durerile abdominale și anemia. Chiar în lipsa unor simptome, persoanele afectate de fibrom uterin se pot confrunta cu avorturi spontane, infertilitate, nașteri premature și alte complicații. Diagnosticarea se poate face printr-o simplă ecografie. Fibroamele uterine pot porni de la câțiva centimetri și pot crește în dimensiuni și număr, ajungând chiar să aibă câteva kilograme, atunci când nu sunt depistate și tratate. Vizita la ginecolog este așadar esențială pentru descoperirea timpurie a fibromului uterin.

”Vizita la ginecolog trebuie să facă parte dintr-o atitudine profilactică a femeilor. Odată cu apariția menstruației, femeile trebuie să meargă periodic la control, o dată la șase luni sau măcar la un an. Semnalele de alarmă pentru un consult ginecologic de urgență sunt menstruațiile anormale, oboseala, precum și durerea în timpul actului sexual”, recomandă Dr. Zorela-Adriana Sgarbură – medic primar obstetrică-ginecologie, doctor în științe medicale.

Studiile arată că femeile așteaptă până la 5 ani pentru a consulta un medic ginecolog2, fapt care duce la creșterea riscurilor asupra sănătății, dar și la necesitatea ulterioară a unor proceduri

chirurgicale ireversibile, precum histerectomia. Totuși, în unele cazuri, această procedură medicală este singura opțiune de tratament. Decizia asupra celui mai bun tratament se va baza pe o discuție cu medicul specialist pornind de la particularitățile fiecărei paciente.

”Fibromul uterin nu trebuie să îți schimbe prioritățile în viață, de aceea trebuie să învățăm să ajungem la un control de specialitate la fiecare 6 luni. Am aflat din proprie experiență ce repede evoluează o astfel de afecțiune, chiar și în câteva luni, astfel că un control făcut la timp te poate scuti de proceduri chirurgicale ireversibile și te poate ajuta să îți menții sănătatea fizică și emoțională. Nu trebuie să ne temem sau să ne rușinăm de un astfel de diagnostic, căci fibromul uterin este o afecțiune a femeilor din zilele noastre. Important este să consultăm un specialist de două ori pe an, iar odată diagnosticat, să discutăm cu acesta soluțiile de tratament”, a declarat Mihaela Tatu, brand ambasador al campaniei „Fibromul uterin – află, discută, decide!”.

Leave a Reply